Κυριακή 12 Μαΐου 2013

H ΙΔΕΑΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΣΟΛΩΜΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

H ΙΔΕΑΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΣΟΛΩΜΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ


ή ..Η μητέρα στη ψυχή του ποιητή…

neraidokiklos


Για τον Σολωμό η ιδανική γυναίκα είναι αυτή που συνταιριάζει το ηθικό και αισθητικό κάλλος.
Το κάλλος συναρτάται με το αγαθό σε σχέση ισοδυναμίας. Εδώ αναγνωρίζουμε το κλασικό ανθρωπιστικό ιδεώδες του «καλού καγαθού» που διατρέχει όλη την ευρωπαϊκή ρομαντική ποίηση αλλά και τους περισσότερους επτανήσιους ποιητές. Οι γυναίκες γίνονται θεϊκές, δε γεννούν σαρκικό πόθο αλλά την επιθυμία για μυστικό και ιδανικό έρωτα που λυτρώνει από τις γήινες αναγκαιότητες.

Στον Κρητικό, η μορφή της Φεγγαροντυμένης αλλά και της αγαπημένης του ήρωα-ναυαγού,ενσαρκώνουν αυτό το πρότυπο: όμορφες στο σώμα και στη ψυχή, παραπέμπουν στην ιδανική γυναικεία μορφή στην οποία προσηλώθηκε ο Σολωμός.
Ας δούμε όμως εδώ το ψυχολογικό υπόβαθρο που βρίσκεται πίσω από τη μορφή της Φεγγαροντυμένης. Είναι μια ψυχαναλυτική προσέγγιση- ερμηνεία ,από τις πολλές που έχουν διατυπωθεί για το συμβολισμό της αινιγματικής αυτής μορφής.

Στο πρόσωπό της ο ναυαγός βλέπει το μητρικό μορφοείδωλο που όλοι εσωτερικεύουμε στην παιδική μας ηλικία ( το υποπτευόμαστε στο «πολύν καιρό οπίσω», που μας δείχνει πως το πνεύμα που ενσαρκώνει η Φεγγαροντυμένη δεν είναι το πνεύμα που διέπει τον ήρωα κατά την παρούσα φάση, της αντρικής του ακμής). Αυτό όμως το μητρικό μορφοείδωλο που διαρρέει όλο το Σολωμικό έργο, διαμορφώνεται σύμφωνα με αρκετούς μελετητές , από την ταραγμένη σχέση του ποιητή με τη μητέρα του. Θα σας θυμίσουμε κάποια στοιχεία της ζωής του ποιητή, χιλιοειπωμένα ίσως ,αλλά απαραίτητα για την κατανόηση αυτής της εκδοχής:
Ο Διονύσιος Σολωμός ήταν ένας από τους δύο νόθους γιους του κόντε Νικολάου Σολωμού και της υπηρέτριάς του Αγγελικής Νίκλη. Ο Διονύσιος και ο αδερφός του Δημήτριος μεγάλωσαν στο σπίτι του πατέρα τους και απολάμβαναν τα ίδια σχεδόν προνόμια με τα δύο νόμιμα παιδιά του κόντε Νικολάου. Πέντε χρόνια μετά το θάνατο της συζύγου του, Μαρνέτας Κάκνη, ο κόντε Νικόλαος αποκατέστησε με γάμο τη μητέρα του ποιητή μια μέρα πριν πεθάνει (1807) και με τη διαθήκη του κληροδότησε στον Διονύσιο και τον Δημήτριο το μερίδιο που τους αναλογούσε από την πατρική περιουσία. Έτσι ο Διονύσιος και ο αδερφός του έγιναν πρόωρα κληρονόμοι μιας μεγάλης περιουσίας. Η μητέρα του ποιητή παντρεύτηκε τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου σε δεύτερο γάμο το Μανώλη Λεονταράκη, και απόκτησε ακόμα ένα γιο, τον Ιωάννη Λεονταράκη. Ο ετεροθαλής αδελφός του ποιητή Ιωάννης Λεονταράκης διεκδικούσε τμήμα της πατρικής περιουσίας, με το επιχείρημα ότι ήταν και αυτός τέκνο του κόντε Νικόλαου Σολωμού, αφού η μητέρα του ήταν έγκυος πριν από το θάνατό του. Στη δικαστική αυτή διαμάχη η μητέρα του υποστήριξε τον Ιωάννη Λεονταράκη ,γεγονός που ο Διονύσιος δεν της συγχώρεσε ποτέ, παρόλο που η κατάληξη της περιπέτειας ήταν ευνοϊκή για τον Διονύσιο και τον αδελφό του. Η κατάθεση της Αγγελικής στο δικαστήριο προκάλεσε αναμφίβολα μεγάλο πόνο στον Διονύσιο, ο οποίος τον Νοέμβριο του 1833 έγραφε στον φίλο του και δικηγόρο του στην υπόθεση της οικογενειακής δίκης ,Ιωάννη Γαλβάνη: «Όσο για τη μητέρα μου, είναι πάντα η μητέρα μου. κι έγραψα στον αδερφό μου [τον Δημήτριο] λόγια ήμερα, για να μην είναι πάντα πικραμένη η καρδιά του εναντίον της. Αυτή το ξέρει μπροστά στο Θεό τίνος γιος είναι αυτός ο άθλιος, που του καρφώθηκε η ιδέα να γίνει πλούσιος. αλλά με το δρόμο που παίρνει, πίστεψέ με, δε θα κατορθώσει τίποτε. Αν ωστόσο, με οποιοδήποτε άλλο δρόμο, κατάφερνε να γίνει πάμπλουτος, η μητέρα μου, που ξέρει την καρδιά όλων της των παιδιών, θα μάθει πως θα την αφήσουν ακόμη και να αγκομαχάει για ένα ζευγάρι παπούτσια και για το ψωμί. και θα την πετάξουν στην άκρη σαν κανένα συγύρι του σπιτιού, ολότελα άχρηστο. Όσο για μένα, δεν μπορώ να πω τίποτε για το τι έχω κάνει, γιατί γι’ αυτήν δεν έχω κάνει παρά μόνο το καθήκον μου. Η Θεία Πρόνοια, που το ξέρει πως εγώ δεν έκαμα ποτέ σκληρά τα σπλάχνα που Εκείνη ευδόκησε να μου χαρίσει, θα εξακολουθήσει να μ’ έχει ταπεινό δούλο της καλοσύνης της. Όμως θέλω να φύγουν απ’ το σπίτι. Ας κάνουν, αν θέλουν, δίκη. αυτό δεν έχει σχέση με το να φύγουν γρήγορα, γιατί το σπίτι το χρειάζομαι για μένα.» (Πολίτης 1991: 307-8. το πρωτότυπο στα ιταλικά).

Τη ψυχή του ποιητή «στοιχειώνει» η σύγκρουση ανάμεσα στην αγάπη που είχε στη μητέρα του και στην απόρριψή της λόγω της μη «ηθικής» στάσης της. Γράφει σε κάποιον φίλο του: «[...] από την άποψη του ηθικού μου, η υπόθεση μου έκανε την ίδια εντύπωση που θα μου έκανε αν έβλεπα ξαφνικά κάτω από τα πόδια μου να είχε ανοίξει μια άβυσσος.». Ο «Κρητικός» γράφτηκε στη διάρκεια αυτής της διαμάχης…


Δεν θα αυθαιρετούσαμε ,ίσως, αν καταλήγαμε:
Αυτή η μητρική στέρηση, η παρεμποδισμένη παρουσία της μητέρας προβάλλεται μέσω της Φεγγαροντυμένης ,που ο ποιητής την « φτιάχνει» έτσι όπως η αρχετυπική γυναικεία φιγούρα βρίσκεται στο ασυνείδητο κάθε άντρα : ΙΔΑΝΙΚΗ και αψεγάδιαστη ηθικά ,όπως θα ήθελε, ίσως ,να είναι και η μητέρα του που διέψευσε τις δικές του προσδοκίες…



Και επειδή η Αγγελική Νίκλη έχει δεχτεί από πολλούς...πολλά πυρά ,να κλείσουμε με την καλοπροαίρετη ματιά του πεζογράφου Αλέξανδρου Ασωνίτη, που συνέγραψε ένα θεατρικό έργο για τη μάνα-αρχέτυπο, με αφορμή τις μητέρες του Διονυσίου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου Το θεατρικό του έργο θα παιχτεί από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας στις 9 Ιουλίου. Τις φέρνει στο «φως» της σκηνής μέσα από μια φανταστική συνάντησή τους.
«Ήθελα να αποκαταστήσω τις δύο μάνες, λέει ο Αλ. Ασωνίτης. Πάντοτε ένιωθα μεγάλη αγανάκτηση για τον τρόπο που μεταχειρίζονταν τη μητέρα του Σολωμού. Δεν μπορείς να βρίζεις μια μάνα πεθαμένη, και μάλιστα τη μάνα του εθνικού μας ποιητή, χάρη στην οποία εκείνος γνώρισε το δημοτικό τραγούδι!», αναφωνεί. Έτσι λοιπόν έγραψε «μέσα σε μία ημέρα» τη φανταστική συνάντηση της υπηρέτριας Αγγελικής Νίκλη, μητέρας του εθνικού ποιητή μας, την οποία ο γιος της έδιωξε απ' το σπίτι, με την αρχόντισσα μητέρα του Κάλβου, Ανδριανή Ρουκάνη. Ο λαϊκής καταβολής τυχοδιώκτης σύζυγός της της στέρησε τα δυο αγόρια της. Όταν ο Ανδρέας ήταν δέκα ετών, αποχώρησαν για την Ιταλία. Δεν τα ξαναείδε ποτέ.
Το θεατρικό του Ασωνίτη, με τίτλο «Οι δυο μανάδες μας» και υπότιτλο «Η μάνα του Σολωμού, η κυρ Αγγελικούλα. Η μάνα του Κάλβου, η κυρ Αντριανούλα» θα παρουσιαστεί στις 9 Ιουλίου, στον Κήπο Λαού στην Κέρκυρα, από το ΔΗΠΕΘΕ του νησιού, σε συνεργασία με την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου. Αγγελικούλα θα είναι η Ανθή Τσαγκαλίδου και Αντριανούλα η Νότα Δαρμανή. Η παράσταση εντάσσεται στο διήμερο Λόγου του περιοδικού «Πόρφυρας», σε προσεχές τεύχος του οποίου θα δημοσιευθεί το κείμενο.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ: ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ!

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ: ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ!

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ: ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ – ΤΑΞΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ!
Η κατάληψη Villa Amalias είναι ένας αυτοοργανωμένος κοινωνικοπολιτικός χώρος που εδώ και 23 χρόνια λειτουργεί συλλογικά, ανταγωνιστικά προς τον κόσμο της εξουσίας, του κέρδους και της προώθησης του εκφασισμού, ενώ αποτελεί οργανικό μέρος ενός πλήθους οριζόντιων δομών αγώνα που προωθούν την αντίσταση, την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη κόντρα στην υποταγή και τη συστημική ενσωμάτωση. Το πρωί της 20ης Δεκέμβρη η κατάληψη έγινε στόχος αστυνομικής εισβολής, μετά από «ανώνυμη καταγγελία» (του Αντώνη Σαμαρά), με αποτέλεσμα τη σύλληψη 8 συντρόφων και συντροφισσών, τη δίωξή τους με βάση ένα στημένο και σαθρό κατηγορητήριο, τη δημόσια συκοφάντηση του εγχειρήματος από τους κυρίαρχους μηχανισμούς προπαγάνδας και την υφαρπαγή του κτιρίου με τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που το φρουρούν αδιάλειπτα από τη στιγμή της εκκένωσής του.
Λίγες μέρες μετά, στις 28 Δεκέμβρη, έγινε αστυνομική εισβολή στην ΑΣΟΕΕ με πρόσχημα επίσης μια «ανώνυμη καταγγελία», αυτή τη φορά για «παραεμπόριο». Οι κατασταλτικές δυνάμεις παραβίασαν το κοινωνικό άσυλο στον πανεπιστημιακό χώρο με την συνδρομή της πρυτανικής αρχής συλλαμβάνοντας 16 μικροπωλητές μετανάστες και εισέβαλαν στα πολιτικά στέκια αντιεξουσιαστών και αριστερών φοιτητών. Η εισβολή στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της ΑΣΟΕΕ και το στούντιο του αυτοοργανωμένου ραδιοφωνικού σταθμού 98 FM από όπου και κατασχέθηκε το σύνολο του εξοπλισμού του σταθμού, αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο των κατασταλτικών επιχειρήσεων σε βάρος των αυτοοργανωμένων χώρων και δομών αγώνα. Μια κορύφωση των επιθέσεων που επιφύλαττε το κράτος στον κοινό αγώνα αλληλέγγυων φοιτητών και μεταναστών ενάντια στο ανθρωποκυνηγητό των μικροπωλητών.
Η κατασταλτική επιχείρηση σε βάρος της κατάληψης Villa Amalias και η αστυνομική εισβολή στην ΑΣΟΕΕ δεν είναι ούτε απομονωμένα, ούτε αναπάντεχα γεγονότα. Αποτελούν μέρος των διακηρυγμένων στόχων της νέας πολιτικής διαχείρισης του συστήματος, όπως αυτή προέκυψε μετά τις εκλογές της 17ης Ιούνη 2012, για την βίαιη πάταξη των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Από τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης ήταν η αστυνομική καταστολή της πολύμηνης απεργίας των εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο στις 20 Ιουλίου 2012 και ήταν πολύ χαρακτηριστική τότε η απειλητική δήλωση του πρωθυπουργού ότι αυτό που συνέβη στην αυλή της Χαλυβουργίας με την εισβολή των ΜΑΤ για την επιβολή της «νομιμότητας», θα γίνει παντού!
Στις 12 Σεπτέμβρη 2012, έγινε μια κατασταλτική επιχείρηση, παρομοίου μεγέθους με αυτή στη Βίλλα Αμαλίας, με στόχο την εκκένωση της κατάληψης Δέλτα στη Θεσσαλονίκη και ήταν το βήμα προαναγγελίας νέων κατασταλτικών επιχειρήσεων σε βάρος καταλήψεων από τον υπουργό δημόσιας τάξης Δένδια με ρητή εντολή του πρωθυπουργού. Μέσα στο καλοκαίρι είχε προηγηθεί η καταστολή της κατειλημμένης Δημοτικής Αγοράς στην Κυψέλη με εντολή του δήμαρχου Καμίνη, η προσπάθεια διακοπής ηλεκτροδότησης στον κατειλημμένο κοινωνικό χώρο Κ* Βοξ στα Εξάρχεια, ενώ την ίδια περίπου περίοδο οι εμπρηστικές επιθέσεις φασιστών στις καταλήψεις Apertus στο Αγρίνιο, Δράκα στην Κέρκυρα, Σκαραμαγκά στην Αθήνα και στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι του πανεπιστημίου Ρεθύμνου συνόδευσαν την επίσημη κρατική πολιτική σε βάρος των αυτοοργανωμένων χώρων αγώνα. Μέρος αυτών των σχεδιασμών ήταν και η δημόσια στοχοποίηση μέσω των ΜΜΕ από τους νεοναζί λακέδες του κράτους, των καταλήψεων Βίλα Αμαλίας και Λέλας Καραγιάννη 37 που αποτελούν τους μακροβιότερους κατειλημμένους κοινωνικοπολιτικούς χώρους αγώνα στο κέντρο της Αθήνας. Ενώ τον Οκτώβρη, ο πρόεδρος του ΝΑΤ Φωτίου έκανε δημόσια έκκληση προς τον Δένδια για εκκένωση της κατάληψης Σκαραμαγκά, παρουσιάζοντας την κατάληψη του επί δεκαετίας εγκαταλελειμμένου κτιρίου ως δήθεν αιτία των δεινών που υφίστανται οι ασφαλισμένοι. Τις ίδιες περίπου μέρες, η άμεση εκκένωση μιας νέας κατάληψης στη Βέροια ήταν ενδεικτική της εφαρμογής του δόγματος μηδενικής ανοχής απέναντι στις καταλήψεις, παντού.
Οι καταλήψεις ως ορατοί κοινωνικοπολιτικοί χώροι αντίστασης, ως σημεία αναφοράς του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού αγώνα, ως κύτταρα της συλλογικής ουτοπίας για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ως κοινωνικά ριζώματα στις γειτονιές, ως έμπρακτες προτάσεις μεθόδου αγώνα, βρίσκονταν πάντα στο στόχαστρο της κρατικής και παρακρατικής καταστολής, μετρώντας στην ιστορία τους ένα πλήθος αστυνομικών εισβολών, δολοφονικών φασιστικών επιθέσεων, εμπρησμών και καταστροφών.
Στους καιρούς του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, η φίμωση των αντιστάσεων που δεν ελέγχονται από θεσμούς, φορείς και παράγοντες του συστήματος και ευρύτερα η εξουδετέρωση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων είναι στην κορυφή της ατζέντας των πολιτικών και οικονομικών αφεντικών της χώρας και των υπερεθνικών επιτελείων τους. Στόχος της κατασταλτικής στρατηγικής, η οποία συνοψίζεται στο φασιστικό δόγμα της νέας πολιτικής διαχείρισης περί «αποκατάστασης της νομιμότητας», είναι το απρόσκοπτο πέρασμα στη νέα εποχή της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Στην εποχή ενός μόνιμου καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, δηλαδή εξαθλίωσης, φόβου, κοινωνικής απομόνωσης, υποταγής, αστυνομικής και παρακρατικής τρομοκρατίας, ρατσιστικής βίας και αδυσώπητης εκμετάλλευσης όπου τα αφεντικά θέλουν να καταστήσουν τους αγώνες όχι μονάχα ανέστιους, κατακερματισμένους και απομονωμένους, αλλά και ουσιαστικά ανύπαρκτους. Το σχέδιο καταστολής των καταλήψεων όπως διατυπώνεται δια στόματος Δένδια και «κατ’ εντολή πρωθυπουργού» αποτελεί μέρος μιας γενικευμένης τρομοκρατικής κατασταλτικής πολιτικής που στόχο έχει τον ολοκληρωτικό μετασχηματισμό της κοινωνίας σε απόλυτα ελεγχόμενο και πειθήνιο σώμα για την εφαρμογή των νέων ασφυκτικών συνθηκών εκμετάλλευσης και καταπίεσης που επιβάλλονται από το κράτος και τα αφεντικά.
Τέσσερα χρόνια μετά την εξέγερση που ξέσπασε τον Δεκέμβρη του 2008 μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όπου η οργή απέναντι στη λεηλασία της ζωής των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων ανθρώπων πήρε τη μορφή αλλεπάλληλων μαζικών κινητοποιήσεων, συγκρούσεων στους δρόμους και καταλήψεων δημοσίων κτιρίων σε όλη την επικράτεια, η απήχηση του λόγου και των πρακτικών της αυτοοργανωμένης αντίστασης είναι ζωντανή. Εντοπίζεται στην δημιουργία και την εξάπλωση κοινωνικών και ταξικών δομών από τα κάτω και εκδηλώνεται στις γειτονιές, του κοινωνικούς και εργασιακούς χώρους ως τα μαζικά συγκρουσιακά γεγονότα απεργιακών διαδηλώσεων. Απέναντι στην φτωχοποίηση κι εξαθλίωση σημαντικών τμημάτων του πληθυσμού, αλλά και μέσα σε συνθήκες ευρείας απονομιμοποίησης του χρεωκοπημένου πολιτικοοικονομικου συστήματος και γενικευμένης κρίσης του, εκείνο που πασχίζουν να αποσοβήσουν τα αφεντικά είναι τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για την τάξη και την ασφάλειά τους η συνάντηση των αντιστάσεων από τα κάτω, η εξάπλωση του προτάγματος της κοινωνικής απελευθέρωσης, η οργάνωση της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης. Γι αυτό και μέσα στον κατασταλτικό κλοιό που σφίγγει γύρω από τους κατειλημμένους και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους βρίσκεται και κάθε πράξη αντίστασης στην καπιταλιστική τυραννία, την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία: από τις διαδηλώσεις, τις απεργίες και τους εργατικούς αγώνες μέχρι τις κινητοποιήσεις στις γειτονιές, τις τοπικές αντιστάσεις ενάντια στη λεηλασία της φύσης, τις αντιφασιστικές δράσεις, τις κινήσεις αλληλεγγύης σε διωκόμενους αγωνιστές και μετανάστες, τις κινηματικές δομές αντιπληροφόρησης κ.ά.
Από την κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37, έναν χώρο που εδώ και 25 χρόνια συμβάλλει αδιάλειπτα θεωρητικά και πρακτικά στη διάνοιξη των δρόμων της αντίστασης της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης, έναν χώρο αυτοστέγασης, πραγματοποίησης κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς επίσης έντονης και πολύμορφης συμμετοχής στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, εκφράζουμε τη συντροφική μας αλληλεγγύη στους καταληψίες της Villa Amalias, στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της ΑΣΟΕΕ, στις Ραδιοζώνες Ανατρεπτική Έκφρασης 98 fm, σε κάθε κινηματικό εγχείρημα που βρίσκεται αντιμέτωπο με την καταστολή και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο, εργαζόμενο, άνεργο, νεολαίο.
Από έναν χώρο ζωής και αντίστασης που έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές κατασταλτικές και φασιστικές επιθέσεις εναντίον του και σήμερα βρίσκεται άμεσα στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής, ενώνουμε τη φωνή μας με τον κόσμο της αυτοοργάνωσης και του αγώνα απέναντι στον κόσμο του κράτους, του καπιταλισμού και των παρακρατικών συμμοριών. Καλούμε κάθε αγωνιζόμενο και ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο να ενισχύσει τον κοινωνικό και ταξικό φραγμό απέναντι στην λαίλαπα της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης και της καταστολής. Γιατί οι αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης είναι πάντα ζωντανές και παραμένουν ακατάβλητες μπροστά στα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά που επιτίθενται λυσσαλέα στις ζωές και τις αντιστάσεις των πληβείων της κοινωνίας. Τα οράματα και οι αγώνες που διαπνέονται από αυτές τις αξίες θα νικήσουν!
ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ!
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ, ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΛΑΤΥ, ΜΑΖΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ!
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!
Σύντροφοι & συντρόφισσες από την κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37
5 Ιανουαρίου 2013
http://squathost.com/lelas_k